tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kinkkuvoileipäkakku

Taas tuli yksi ennakkoluulo kohdattua ja todettua täysin vääräksi, eli kinkkuvoileipäkakku tehtyä ja koristeltua. Voileipäkakkujen koristelut ovat oikeastaan olleet aina se syy miksi en niitä ole uskaltanut pahemmin tehdä, mutta tämä kakku osoitti vain olleeni laiska yrittämään.

Ulla Svenskiltä löysin aikia kivan näköisen kakun, jonka koristelu näytti samaan aikaan sekä sen verran helpolta että näyttävältä, että uskaltauduin kokeilemaan. Ja mallin mukaan tekeminen olikin yllättävän helppoa, ja ehdottomasti kivempaa kuin täytekakkujen koristelu!
Olihan kakku älyttömän hyvääkin, ja luulen tämän olevan jatkossakin se luottoreseptini kinkkukakkujen suhteen. Kakku on siitä helppo, että joka väliin tulee tasan yhtä täytettä. Joskushan voileipäkakun johonkin väliin laitetaan joku erillinen "kevyempi" täyte, kuten kurkkusalaattia ym., mutta mielestäni se vain pilaa muuten hyvän kakun.

Maksamakkaraa täytteeseen tulee aika paljon, ja sen vuoksi täytteen tekemistä pari kertaa mietinkin. Itse kun en ole mikään maksamakkaran suurin ystävä, mutta se ei täytteestä mitenkään huomattavasti edes maistunut. Eli maksamakkaran esiintyminen täytteessä ei mielestäni ole se syy, jonka vuoksi kakku kannattaa jättää tekemättä.
Vaikka nykyään olen niin kyllästynyt syömään suomalaisten rakastamia täytekakkuja kuin vain voi olla (ihanasti sanottu näin innokkaana leipojana..), voileipäkakkuja rakastan senkin edestä. Olen aina kritisoimassa suomalaisten leivontakulttuuria vähän kaikesta, kuinka täällä ei ymmärretä hyvien amerikkalaisten herkkujen päälle ym., mutta täällä meilläkin suosituista voileipäkakuista olen sentään innostunut. Löytyyhän näköjään leivontamaailmastakin edes yksi asia, jonka vuoksi olen tyytyväinen synnyttyäni suomalaiseksi.
Nyt minun tekeekin sitten jatkuvasti mieli tehdä (ja syödä!) voileipäkakkuja, vaikka yleensä mitään suolaista harvemmin jaksankaan leipoa. Jääkaapista löytyvät voileipäkakun jämät ovat vain niin täydellisiä pieneen suolaisen nälkään.♥ ♥ ♥Kinkkuvoileipäkakku (Ulla Svensk: Suloiset suolaiset, koristelu täällä)

Noin 23x23 cm. Täytettä tulee kahteen väliin, pohjaa kolmeen. Isompaan kakkuun olen vielä lisännyt yhden täyte- ja pohjakerroksen.


Pohja
1 pkt vaaleaa paahtoleipää (esim. graham)
1 pkt tummaa paahtoleipää

Täyte
300 g palvikinkkua
2 suolakurkkua
1 pieni tai 1/2 suuri punainen paprika
300 g maksamakkaraa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g kermaviiliä
2 rkl vahvaa sinappia
200 g emmental-juustoraastetta

Kostutus
lihalientä

Kuorrutus
200 g ruohosipulituorejuustoa
100 g majoneesia

Koristelu
ohuita kinkkuleikkeleitä
ohuita meetvurstileikkeleitä
vihreitä ja tummia viinirypäleitä
1-2 tomaattia tomaattiruusuun
1 ruukku persiljaaTee lihaliemi ajoissa valmiiksi, jotta se ehtii jäähtyä ennen käyttöä.


Valmista täyte
Kuutioi kinkku, suolakurkku ja paprika. Vatkaa maksamakkara, tuorejuusto, majoneesi ja sinappi tasaiseksi seokseksi sähkövatkaimella. Sekoita kuutioidut ainekset joukkoon.


Kokoa kakku
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja aseta ensimmäiset yhdeksän (3x3) tarjoilualustalle. Kostuta lihaliemellä ja levitä puolet täytteestä päälle. Asettele seuraavaksi toisen leipäkerroksen leivät mielellään niin, että alimmaisen ja keskimmäisen kerroksien saumakohdat eivät täsmää. Näin kakun pitäisi pysyä paremmin kasassa. Käytä keskimmäisessä leipäkerroksessa eri leipää kuin alimmassa ja ylimmässä. Kokoa kakku loppuun asti samalla lailla.

Anna vetäytyä vähintään yön yli jääkaapissa.


Kuorruta ja koristele
Sekoita kuorrutteen tuorejuusto ja majoneesi tasaiseksi tahnaksi ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku kinkku- ja meetvurstirullilla, rypäleillä ja tomaattiruusulla. Painele persiljaa reunoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti