tiistai 23. heinäkuuta 2013

Maple and Pecan Layer Cake

Red Velvet Caken jälkeen rakastuin helppoihin amerikkalaistyylisiin täytekakkuihin niin, että oli pakko jatkaa heti vähän perinteisemmällä kakulla. Eli kuten tässä pekaanipähkinöitä ja vaahterasiirappia sisältävässä kakussakin, amerikkalaisten kakkujen pääosassa on yleensä mehevä ja paksu pohja, ja kakku täytetään ja kuorrutetaan ohuella kerroksella kreemiä.
 



Voisin saarnata taas vaikka kuinka siitä, miten taas kerran amerikkalaiset osaavat ja suomalaiset eivät, mutta amerikkalaiset kakut ovat vain yksinkertaisesti kymmenen kertaa helpompia tehdä ja herkullisempia niin ulkonäöltään kuin maultaan kuin suomalaiset.

Mehevää kakkupohjaa ei tarvitse kostuttaa, mikä on ainakin omalta osaltani suuri helpotus, kakkupohjaa ei tarvitse leikata (tai murustaa) moneen osaan, eikä tarvitse temppuilla käsiin sulavan kermavaahdon tai aikaavievien marsipaanikoristeiden kanssa.


 
 
Tämän kakun pohja oli niin herkullisen pehmeä, että hyvä että kakun väliin asti päätyi. Makeaa voikreemiä ei siis kakun väliin tarvita kuin ohut kerros, ja kakku saa siitä herkullisen ulkonäkönsä nopeasti vähällä vaivalla.
 

 


Eli kuten tämä kakku todistaa, amerikkalaiset tekevät kaiken, joka on ainakin omasta mielestäni suomalaisissa täytekakuissa pielessä, täydellisesti.

 
 
 
♥ ♥ ♥




Maple and Pecan Layer Cake (The Hummingbird Bakery: Söta Dagar)
10-12 annosta


Kakku
125 g huoneenlämpöistä margariinia
4 1/2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 1/2 dl kaurajuomaa
3 rkl vaahterasiirappia
3 suurta kananmunaa
100 g pekaanipähkinöitä rouhittuna

Kuorrute
250 g huoneenlämpöistä margariinia
12 1/2 dl tomusokeria
4 rkl kaurajuomaa
1 rkl vaahterasiirappia

pekaanipähkinöitä koristeeksi



Valmista kakku
Vuoraa kolmen, halkaisijaltaan 20 cm, pyöreän vuoan pohjat leivinpaperilla.

Vatkaa margariini, sokeri, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään tasaiseksi seokseksi. Vispaa maito, vaahterasiirappi ja munat käsin. Vatkaa maito-munaseos muiden ainesten joukkoon, kunnes taikina on tasaista. Lisää rouhitut pekaanipähkinät.

Jaa taikina tasaisesti kolmeen valmisteltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 20-25 min, kunnes pohjat ovat kullanruskeita ja niiden keskelle työnnetty paistotikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä muutama minuutti vuoissaan ja kumoa ritilälle jäähtymään täysin.


Valmista kuorrute
Vatkaa margariini ja tomusokeri sekaisin. Sekoita maito ja vaahterasiirappi keskenään ja vatkaa kuorrutteen joukkoon. Vatkaa kuorrute kuohkeaksi.


Kokoa kakku
Aseta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä sen päälle 3-4 rkl kuorrutetta. Käytä tarvittaessa hieman lisää kuorutetta, jotta saat tasaisen kerroksen. Jatka muut kerrokset samalla tavalla. Kun kakku on kasattu, levitä loppu kuorrute tasaisesti kakun pinnalle ja reunoille. Vedä pienellä palettiveitsellä kuorrutteen pinnalle kuvioita haluamallasi tavalla. Aseta pekaanipähkinät kakun pinnalle koristeeksi.


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Red Velvet Cheesecake

Red Velvet Cake on ehkä upeimpia kakkuja, mitä on olemassa. Aika yksinkertaiseltahan kakku näyttää, ja sitä se on tehdessäkin, mutta tuo punaisen ja valkoisen yhdistelmä vain on niin klassikko. Ja nimenomaan se, että Red Velvet -resepteissä itse kakku on kirkkaan punainen, tekee niistä niin erityisiä.




En ollut ikinä ennen kyseistä tehnyt, ja päätin sitten heti mennä astetta pidemmälle. Eli täytin kakun juustokakulla.

Ja kakku, joka on täytetty juustokakulla, ei voi tietenkään olla muuta kuin maailman paras kakku ikinä.




Eli jos Red Velvet Cake on jo ulkonäöltään upean yksinkertainen, täytettynä juustokakulla se nousee ehdottomasti muiden kakkujen yläpuolelle. Kakkua syödessä olisi vain tehnyt mieli kaivaa kaikki juustokakut itselleen, mutta toisaalta se maistui entistäkin paremmalta kevyesti kaakaoisen kakkupohjan kanssa.




Olen aina hyvin kriittinen kaikkea leipomaani kohtaan, ja tämä korostuu varsinkin kakuissa. Siksi en olekaan vielä tottunut ajatukseen, että tämän kakun voin hyvällä omalla tunnolla sanoa onnistuneen täydellisesti.






♥ ♥ ♥




Red Velvet Cheesecake (Brown Eyed Baker)
12 annosta



Cheesecake
900 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
1 1/4 cups sokeria
4 kananmunaa
3/4 cup kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria

Red Velvet Cake
225 g huoneenlämpöistä margariinia
1 1/2 cups sokeria
2 kananmunaa
1/4 cup + 1 rkl kaakaojauhetta
6 rkl punaista elintarvikeväriä
1 cup piimää
2 1/4 cups vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria

Cream Cheese Frosting
225 g huoneenlämpöistä margariinia
220 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa
4-5 cups tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria



Valmista juustokakku
Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka parilla kerroksella foliota. (Vuoka laitetaan veteen paiston ajaksi, joten folio estää vuokaa vuotamasta.)

Vatkaa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi ja pehmeäksi, noin 3 min. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaten minuutin jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää kuohukerma ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi.

Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja aseta vuoka isomman vuoan sisälle (esim. suuri lasagne-vuoka). Kiehauta vettä esim. vedenkeittimellä ja kaada kuumaa vettä isompaan vuokaan irtopohjavuoan puoliväliin asti. Paista 175 asteessa n. 45-55 min, kunnes kakku on asettunut reunoilta, mutta kevyesti heiluttaessa hyytelömäinen keskeltä. Käännä uunista virta pois ja jätä kakku tunniksi uuniin.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai yön yli.



Valmista Red Velvet Cake
Vuoraa kahden, halkaisijaltaan 20 cm, irtopohjavuoan pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat.

Yhdistä jauhot, sooda, suola ja vaniljasokeri. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi, n. 3 min. Lisää munat yksitellen joukkoon, vatkaten voimakkaasti minuutun jokaisen lisäyksen jälkeen.

Sekoita kaakaojauhe ja elintarvikeväri paksuksi tahnaksi. Vatkaa huolella taikinan joukkoon. Sekoita taikinaan puolet piimästä, jonka jälkeen puolet jauhoista. Lisää vielä loput piimästä ja jauhoista samalla tavalla.

Jaa taikina valmisteltuihin vuokiin ja paista 175 asteessa n. 30 min, kunnes kakun keskelle työnnetty tikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä 10 min vuoissa ja irrota kakut jäähtymään lopullisesti ritilälle.



Valmista kuorrute
Vatkaa margariini ja tuorejuusto kuohkeaksi, n. 5 min. Vatkaa tomusokeri vähitellen joukkoon, kunnes kreemi on tasaista. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa kuorrutetta vielä muutama minuutti kuohkeaksi.



Kokoa kakku
Leikkaa kakkupohjien pinnat tarvittaessa tasaiseksi, jotta saat kakkuun tasaiset kerrokset. Aseta toinen pohja tarjoilualustalle. Leikkaa juustokakku kahtia ja aseta toinen puoli pohjan päälle. (Juustokakut voi tarvittaessa "liimata" kiinni pohjiin kreemillä, mutta jos juustokakku on hyvin pehmeä, ei liimausta tarvita.) Aseta samalla tavalla vielä toinen pohja ja juustokakku päälle.

Levitä jäljellä oleva kuorrute kakun päälle ja reunoille. Vedä pienellä palettiveitsellä kuvioita kuorrutteen pinnalle tai pursota sitä kakun päälle. Koristele kakun muruilla tai punaisilla nonparelleilla.

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Peanut Butter Fudge

Sen jälkeen kun aloin leipoa enemmän, en ole oikeastaan syönyt paljoa karkkeja. Jotenkin kun jo valmiiksi syö ihan liikaa itse leipomia herkkuja niin jostain on luovuttava. Ja karkkeja ei oikeastaan tee mielikään, kun syön ennemmin hienosti koristellun cupcaken kuin pussillisen esanssisia karkkeja.

Fudgeihin olen kuitenkin niin hulluna, että uskottelen itselleni, etteivät ne kunnon karkkeja ole, ettei haittaa jos niitä syö enemmän. Ne ovat juuri tarpeeksi ällönmakeita omaan makuuni. :)




Sen jälkeen kun tein näitä maapähkinävoifudgeja, eivät irtokarkkihyllystä ostetut fudgetkaan ole enää maistuneet juuri miltään. En sitten tiedä johtuuko makuero siitä, että omatekemät ovat aina parempia, mutta näissä vain on sitä jotain mikä kaupan fudgeista puuttuu.

Eli se sitten niistäkin karkeista...




Olen melko varma, että se puuttuva ainesosa kaupan fugeissa on maapähkinävoi. Kuulun itse siihen joukkoon, jonka mielestä maapähkinävoi ja suklaa ovat ihan ehdoton yhdistelmä. Nyt tosin olen sitä mieltä, että jos vain mahdollista, maapähkinävoi kuuluu vielä enemmän fudgeihin. Se vain toimii niin hyvin supermakeissa fudgeissa ja täydentää makua sopivasti.

Näiden kanssa sitten muodostuukin vain sellainen pieni ongelma, ettei näiden syömistä voi lopettaa, vaikka fudget kuuluvat nimenomaan niihin herkkuihin, joita ei pysty syömään montaa kerralla.

Itse en ainakaan uskalla tehdä näitä ihan heti uudestaan..





Ainut huono puoli näissä on vähän liiankin helppo resepti; juuri sellainen, että näitä voi tehdä kun ei ole paljoa aikaa tai raaka-aineita. Ainakin itse käytän juuri tällaisia hätävarareseptejä eniten, mutta näihin kun uppoaa niin mukava määrä rasvaa ja sokeria, ettei näitä kannattaisi ihan joka viikko tehdä..

En silti vieläkään tajua miten niin helpolla saa aikaan jotain näin hyvää..




♥ ♥ ♥




Peanut Butter Fudge (Brown Eyed Baker)


280 g voita
1 1/4 cups (sileää) maapähkinävoita
ripaus suolaa
1 1/2 tl vaniljasokeria
4 1/2 cups tomusokeria


Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 20 x 20 cm vuoka. Mittaa voi ja maapähkinävoi kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta pois levyltä.

Lisää suola ja vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri joukkoon muutamassa erässä, kunnes seos on tasaista. Painele fudge tiiviisti vuokaan ja tasoita pinta. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään tunti, kunnes fudge on valmis leikattavaksi. Leikkaa kuutioiksi (käytä apuna esim. kuumassa vedessä kastettua, terävää veistä).

Fudget säilyvät huoneenlämmössä, ilmatiiviissä rasiassa.


tiistai 9. heinäkuuta 2013

S'mores Whoopie Pies

Vuosi sitten kuulin ekaa kertaa S'moreseista, ja siitä lähtien olen valittanut, kun Suomesta ei yllätysyllätys saa Graham Crackerseja niiden tekemistä varten. Maitosuklaan, vaahtokarkin ja grahamin yhdistelmä kuulostaa vain niin uudelta ja herkulliselta, että sitä vain on pakko päästä testaamaan.




Vuosi siihen siis meni, että tajusin graham-jauhojen olemassaolon. Ja lopputuloksena sain kuin sainkin S'moresien makua hyvin jäljittelevät whoopiet. Nyt ymmärrän miksi amerikkalaiset soveltavat tätä kolmen koplaa joka kolmanteen reseptiin.

Graham, maitosuklaa ja vaahtokarkit vain kuuluvat yhteen.





Graham-jauhot antavat pohjalle aivan oman jäljittelemättömän makunsa, värinsä, tuoksunsa ja rakenteensa, johon ei vain voi olla rakastumatta. Väliin vielä maitosuklaa ja vaahtokarkit, ja superpehmeä, suussasulava leivos, jossa jokainen kerros tietää paikkansa, on valmis.




Ja mikä parasta, Suomessa S'moresit ovat pakollakin amerikkalaisten versiota parempia, täältä kun saa Fazerin sinistä. Kerrankin pointsit siitä Suomelle!




Kerrankin siis tuntuu, että olisin voinut syödä kaikki leivokset itse, vaikka sitten kerralla, nimittäin graham-jauhot kai jotenkin tasoittavat tuota vaahtokarkin ja maitosuklaan makeutta. Mutta tottakai taas tarpeeksi sählättyäni sain aloittamastani 12 whoopiesta tasan kolme kappaletta valmiiksi. Eli jopa yksi itselleni, jei!





Viinikiven korvaamista tämänkin reseptin kanssa pohdiskelin, kun sitä en ole Suomesta löytänyt, vaikka apteekeistakin olen kysellyt. Jostain netistä löysin vinkin, että sen voisi vain korvata samalla määrällä sitruunamehua.

Whoopiet ainakin omasta mielestäni onnistuivat hyvin, mutta onko kellään muulla kokemusta viinikiven korvaamisesta?


 
♥ ♥ ♥




S'mores Whoopie Pies (Brown Eyed Baker)
24 kokonaista whoopieta


Graham Cracker Whoopie
1 1/2 cups graham-jauhoja
3/4 cup vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
8 rkl huoneenlämpöistä margariinia
1 cup fariinisokeria
2 suurta kananmunaa
1/2 cup piimää
2 rkl maitoa
1 tl ruokasoodaa
1 rkl sitruunamehua

Classic Marshmallow Filling
1 1/2 cups Marshmallow Fluffia
280 g huoneenlämpöistä margariinia
1 cup tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria

Chocolate Ganache Filling
200 g maitosuklaata
1/2 cup kuohukermaa



Valmista whoopiet
Yhdistä graham-jauho, vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa margariini ja fariinisokeri kuohkeaksi, noin 3 min. Lisää munat ja piimä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista. Yhdistä maito, ruokasooda ja sitruunamehu. Vatkaa maito- ja jauhoseosta vuorotellen taikinaan pienellä teholla, kunnes taikina on tasaista. Vatkaa vielä keskiteholla 2 min.

Ota taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia nokareita ja nostele ne leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille vähintään 5 cm etäisyydelle toisistaan. Paista 190 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes whoopiet ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä pellillä ainakin 5 min.


Valmista vaahtokarkkitäyte
Vatkaa Marshmallow Fluff ja margariini pehmeäksi ja kuohkeaksi, noin 3 min. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa pienellä teholla sekaisin. Vatkaa vielä 3 min kuohkeaksi isommalla teholla.


Valmista suklaatäyte
Mittaa suklaa ja kerma kattilaan ja kuumenna seosta varovasti välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä huoneenlämmössä, kunnes täytettä pystyy levittämään.


Kokoa whoopiet
Levitä tai pursota vaahtokarkkitäytettä whoopien tasaiselle puolelle, ja suklaatäytettä toisen whoopien tasaiselle puolelle. Paina nämä pohjat vastakkain. Täytä loput samalla tavalla.

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Better-than-Brownies Chocolate Cookies

Olen aina ollut ihan hyvä terveystiedossa ja nyt keväällä sen ihan hyvällä menestyksellä kirjoitinkin. Tai ainakin teoriassa se sujuu, käytännössä nämä tieto-taitoni eivät sitten aina ihan samalle tasolle yllä.

Tässä hyvä esimerkki tyypillisestä iltapalastani 46 km reippaan pyöräilyn jälkeen:




Tiedän kyllä, että maitorahka-raejuusto-banaanisekoitus toimisi ehkä tässä tarkoituksessa paremmin, mutta se vain nyt sattuu jäämään kakkoseksi näinkin täyteläisten cookieiden rinnalla.

Sitä paitsi vasta eilen luin, että suklaakaakao olisi hyvä palautusjuoma treenin jälkeen. Lähteessä kyllä mainittiin sen huono vaikutus painonhallintaan, mutta palautukseen sen pitäisi olla tehokas.




Olisiko tässä syy, miksi usein juoksulenkinkin jälkeenkin minun tekee mieli jotain suklaista? Tosin koskapa minun ei tekisi.

Tällaisena leivonta-addiktina minut otetaan varmaan hyvinkin tosissaan ravitsemusasioiden suhteen, joten ehkä en ala nyt tämän enempää hyviä vinkkejä jakamaan. :)




Näistä cookieista sitten. Sydämeni vain yksinkertaisesti suli reseptille, varsinkin kun jo nimi lupaa näiden olevan parempia kuin kaikkien rakastamat browniet. Voiko tuollaista väittämää edes jättää testaamatta?

Ei. Ainakaan jos minlta kysytään.

Voisin sanoa näiden jopa olevan brownieita parempia, mutta jätän sanomatta. Sehän nostaisi nämä cookiet kaikkien muiden kaltaistensa yläpuolelle (jos eivät jo nyt ole). Ja seuraavan kerran brownieita tehdessäni ne kuitenkin nämä taas voittaisivat.




Tämän lähemmäksi brownieita cookien muodossa tuskin enää pääsee; nämä ovat oikeastaan vielä parempi versio keväällä tekemistäni Brookieista. Supersuklaisia, täyteläisiä, pehmeitä, tahmeita, suussasulavia,... Oikeastaan kaikkea mitä brownielta tai suklaa-cookielta voi odottaa.



 
♥ ♥ ♥




Better-than-Brownies Chocolate Cookies (Brown Eyed Baker)
n. 24 kpl


450 g tummaa suklaata (50-60 % kaakaota)
4 rkl huoneenlämpöistä margariinia
4 kananmunaa
1 1/2 cups sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 cup vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 cup tummaa suklaata rouhittuna

Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa. Sekoita munat, sokeri ja vaniljasokeri keskenään kulhossa. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola erillisessä kulhossa. Sekoita suklaa-rasvaseos munien ja sokerien sekaan. Siivilöi kuivat aineet joukkoon varovasti käännellen. Lisää suklaarouhe.

Ota taikinasta n. 1 1/2 rkl kokoisia nokareita ja tiputa ne pellille. Paista 10-12 min. 180 asteessa, kunnes cookiet ovat pinnalta rapeita, mutta sisältä vielä browniemaisen tahmeita. Anna jäähtyä pellillä.


tiistai 18. kesäkuuta 2013

Snickerdoodle Cupcakes

Snickerdoodles ovat yksi niistä amerikkalaisista perusleivonnaisista, joita minun olisi jo kaiken järjen mukaan pitänyt tehdä ajat sitten. Yksinkertaisia, kanelisia peruscookieita, joista löytyy sovelluksia vaikka kuinka.

Ettekä arvaa ikinä, kuinka paljon niitä haluaisin kokeilla. Viinikivi vain tuntuu olevan yksi niiden perusraaka-aineista, ja sitä laitetaan useimpiin sovelluksiinkin. Ja Suomestahan sitä ei tietenkään meinaa löytyä mistään..




Löysin kuitenkin cupcake-version, johon raaka-aineet löytyivät suoraan omista kaapeista, joten en sitten malttanut enää illalla kymmenen aikaan yön yli odottaa.

Siinäpä muuten yksi kesän parhaista puolista - ei haittaa vaikka leivontainspiraatio iskee keskellä yötä, kun on seuraava päivä aikaa nukkua. Kuvatahan ehtii vielä illallakin, kun on niin valoisaa.




Veikkaisin näiden cupcakejen jäljittelevän aika hyvin alkuperäisiä snickerdoodleja. Vaaleita, neutraaleja, makeita. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta sitä nämä eivät ole.

Snickerdoodlet ainakin näyttävät ihan näiden makuisilta. :)





Ja rakastuin näiden kuorrutteeseen! Juuri tällaista pehmeää, suuhun sulavaa kuorrutetta olen toivonut löytäväni jo pitkään; margariinista tehtävät kuorrutteet kun jäykistyvät jääkaapissa, samalla kun tomusokeri antaa niille vähän karkean koostumuksen.

En nyt tiedä kuulostaako valkuaisvaahtokaan sen paremmalta, mutta cupcaken päällä kananmuna ei edes maistu. Syödessä huomaa vain pehmeän, valkoisen pumpulipilven, joka neutraloi mukavasti kanelin makua.





Vielä yksi hyvä puoli, nimittäin kuorrute on täysin rasvaton. Ei siis niin paljoa ylimääräisiä kaloreita pelkästä kuorruttamisesta.

Koska niitähän täällä aina niin kovasti laskeskellaankin...





♥ ♥ ♥




Snickerdoodle Cupcakes (Brown Eyed Baker)
28 kpl


Cupcakes
3 cups vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl kanelia
4 tl vaniljasokeria
225 g huoneenlämpöistä margariinia
1 3/4 cups sokeria
4 kananmunaa
1 1/4 cups kaurajuomaa/maidotonta ruokakermaa

Seven-Minute Frosting
1 1/2 cups + 2 rkl sokeria (erillään)
2/3 cup vettä
2 rkl vaaleaa siirappia
6 kananmunan valkuaista

Koristeluun
2 rkl sokeria
1/2 tl kanelia



Valmista cupcaket
Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola, kaneli ja vaniljasokeri. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi ja ilmavaksi vaahdoksi, n. 3 min. Lisää munat vatkaten yksi kerrallaan. Vatkaa jauhot ja kaurajuoma mukaan pienemmällä teholla useammassa erässä.

Täytä 3/4 muffinivuoista taikinalla ja paista 180 asteessa n. 20 min.


Valmista kuorrute
Sekoita 1 1/2 cups sokeria, vesi ja siirappi pienessä kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä kiehuvatsi aina välillä sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua sekoittamatta, kunnes siirapin lämpötila on 110 astetta.

Vatkaa sillä välin valkuaiset vaahdoksi niin, että vaahtoon muodostuu pieniä huippuja. Lisää 2 rkl sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasaista.

Siirapin ollessa 110 asteen lämpöistä, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla pienellä teholla vatkaten. Jatka vatkaamista voimakkaammin, kunnes kuorrute jäähtyy, n. 7 min.

Käytä kuorrute heti levittämällä tai pursottamalla sitä jäähtyneiden cupcakejen päälle suurella, pyöreällä tyllalla. Yhdistä sokeri ja kaneli, ja ripottele kanelisokeria pinnalle.


tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kinkkuvoileipäkakku

Taas tuli yksi ennakkoluulo kohdattua ja todettua täysin vääräksi, eli kinkkuvoileipäkakku tehtyä ja koristeltua. Voileipäkakkujen koristelut ovat oikeastaan olleet aina se syy miksi en niitä ole uskaltanut pahemmin tehdä, mutta tämä kakku osoitti vain olleeni laiska yrittämään.

Ulla Svenskiltä löysin aikia kivan näköisen kakun, jonka koristelu näytti samaan aikaan sekä sen verran helpolta että näyttävältä, että uskaltauduin kokeilemaan. Ja mallin mukaan tekeminen olikin yllättävän helppoa, ja ehdottomasti kivempaa kuin täytekakkujen koristelu!




Olihan kakku älyttömän hyvääkin, ja luulen tämän olevan jatkossakin se luottoreseptini kinkkukakkujen suhteen. Kakku on siitä helppo, että joka väliin tulee tasan yhtä täytettä. Joskushan voileipäkakun johonkin väliin laitetaan joku erillinen "kevyempi" täyte, kuten kurkkusalaattia ym., mutta mielestäni se vain pilaa muuten hyvän kakun.

Maksamakkaraa täytteeseen tulee aika paljon, ja sen vuoksi täytteen tekemistä pari kertaa mietinkin. Itse kun en ole mikään maksamakkaran suurin ystävä, mutta se ei täytteestä mitenkään huomattavasti edes maistunut. Eli maksamakkaran esiintyminen täytteessä ei mielestäni ole se syy, jonka vuoksi kakku kannattaa jättää tekemättä.




Vaikka nykyään olen niin kyllästynyt syömään suomalaisten rakastamia täytekakkuja kuin vain voi olla (ihanasti sanottu näin innokkaana leipojana..), voileipäkakkuja rakastan senkin edestä. Olen aina kritisoimassa suomalaisten leivontakulttuuria vähän kaikesta, kuinka täällä ei ymmärretä hyvien amerikkalaisten herkkujen päälle ym., mutta täällä meilläkin suosituista voileipäkakuista olen sentään innostunut. Löytyyhän näköjään leivontamaailmastakin edes yksi asia, jonka vuoksi olen tyytyväinen synnyttyäni suomalaiseksi.




Nyt minun tekeekin sitten jatkuvasti mieli tehdä (ja syödä!) voileipäkakkuja, vaikka yleensä mitään suolaista harvemmin jaksankaan leipoa. Jääkaapista löytyvät voileipäkakun jämät ovat vain niin täydellisiä pieneen suolaisen nälkään.







♥ ♥ ♥



Kinkkuvoileipäkakku (Ulla Svensk: Suloiset suolaiset, koristelu täällä)

Noin 23x23 cm. Täytettä tulee kahteen väliin, pohjaa kolmeen. Isompaan kakkuun olen vielä lisännyt yhden täyte- ja pohjakerroksen.


Pohja
1 pkt vaaleaa paahtoleipää (esim. graham)
1 pkt tummaa paahtoleipää

Täyte
300 g palvikinkkua
2 suolakurkkua
1 pieni tai 1/2 suuri punainen paprika
300 g maksamakkaraa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g kermaviiliä
2 rkl vahvaa sinappia
200 g emmental-juustoraastetta

Kostutus
lihalientä

Kuorrutus
200 g ruohosipulituorejuustoa
100 g majoneesia

Koristelu
ohuita kinkkuleikkeleitä
ohuita meetvurstileikkeleitä
vihreitä ja tummia viinirypäleitä
1-2 tomaattia tomaattiruusuun
1 ruukku persiljaa



Tee lihaliemi ajoissa valmiiksi, jotta se ehtii jäähtyä ennen käyttöä.


Valmista täyte
Kuutioi kinkku, suolakurkku ja paprika. Vatkaa maksamakkara, tuorejuusto, majoneesi ja sinappi tasaiseksi seokseksi sähkövatkaimella. Sekoita kuutioidut ainekset joukkoon.


Kokoa kakku
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja aseta ensimmäiset yhdeksän (3x3) tarjoilualustalle. Kostuta lihaliemellä ja levitä puolet täytteestä päälle. Asettele seuraavaksi toisen leipäkerroksen leivät mielellään niin, että alimmaisen ja keskimmäisen kerroksien saumakohdat eivät täsmää. Näin kakun pitäisi pysyä paremmin kasassa. Käytä keskimmäisessä leipäkerroksessa eri leipää kuin alimmassa ja ylimmässä. Kokoa kakku loppuun asti samalla lailla.

Anna vetäytyä vähintään yön yli jääkaapissa.


Kuorruta ja koristele
Sekoita kuorrutteen tuorejuusto ja majoneesi tasaiseksi tahnaksi ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku kinkku- ja meetvurstirullilla, rypäleillä ja tomaattiruusulla. Painele persiljaa reunoille.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Nutella Brownies

Vielä onnistun löytämään näitä jo aiemmin keväälläni tekemiä leivonnaisia, joita olin silloin liian laiska postailemaan. Yksi viikonloppu meni tuolloin kokonaan pyöräillessä ja tallilla pyöriessä, joten sunnuntai-iltana oli sitten brownieden vuoro. Kun kerran pari päivää oli tullut liikuttua enemmän ja jääkaappia avattua vähemmän, sai vajauksen normaaliin energiansaantiin korjattua aika nopeasti parilla palalla näitä täyteläisen suklaisia brownieita.




Nimestään huolimatta Nutella ei näissä bronwnieissa maistu ollenkaan, vaan sitä laitetaan taikinaan tekemään brownieista tavallistakin tahmeampia. Toisaalta harmi, sillä itse en ainakaan tiedä mitään Nutellaa ihanampaa, mutta muuten se täyttää tehtävänsä hyvin.

En tosin ole varma, olisinko uskaltanut näitä edes tehdä, jos en olisi lukenut Nutellan maun häviävän muun kaakaon sekaan. Niin itsetuhoinen en kuitenkaan ole, että yhdistäisin lempileivonnaiseni ja Nutellan. Söisin itseni niistä heti kipeäksi. Enemmänkin kuin kipeäksi.


 

Kaakaota taikinaan laitetaan reippaasti, joten reilun kokoiset maitosuklaasattumat sopivat mukaan paremmin kuin hyvin. Tummaa brownieta syödessä on mukava löytää aina välillä makeita yllätyksiä. Kerran sellaisen löydettyään niitä alkaa joka suupalalla oikein odottamaan. Ja sellaisen löytyminen uudelleen ja uudelleen saa lopulta aikaan kierteen, jossa brownieita lusikoi vuoasta yhä enemmän ja enemmän uuden suklaapalan toivossa.

Ei siis epäilystäkään, ettenkö olisi jäänyt näihin koukkuun ihan ilman Nutellankin makua. Tosin siihen ei minulla muuta tarvita kuin pelkkä tavallinen brownie-pohja.




Browniet tein pitkästä aikaa gluteenittomiksi, sillä tällaisissa tahmeissa ja suklaisissa resepteissä vehnäjauhojen korvaaminen ei muuta koostumusta tai ainakaan makua ollenkaan. En sitten tiedä, miksi en ole pitkään aikaan jaksanut ylähyllyn gluteenittomaan jauhoseokseen kurkottaa, niin paljon olen kuitenkin viimeaikoina kaikkea tahmean suklaista leiponut.



♥ ♥ ♥



Nutella Brownies (Buns In My Oven)


220 g margariinia
2 1/4 cup sokeria
1/2 cup Nutellaa
4 suurta kananmunaa
1 1/4 cups kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl espressojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 cups gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
280 g maitosuklaata karkeasti rouhittuna


Yhdistä jauhoseos, suola, leivinjauhe, espressojauhe ja vaniljasokeri. Sulata margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita sokeri joukkoon ja kypsennä miedolla lämmöllä pari minuuttia, mutta älä anna rasvaseoksen kiehua! Siirrä rasvaseos isoon kulhoon.

Vatkaa kaakaojauhe ja munat rasvaseokseen. Siivilöi kuivat aineet joukkoon ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vielä suklaapalat joukkoon.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun, n. 20x30 cm vuoan pohjalle. Paista 175 asteessa n. 30-35 min, kunnes brownien keskelle työnnetty tikku tulee lähes puhtaana ulos.

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Condensed Milk Pound Cake with Condensed Milk Chantilly

En muista koska viimeksi olisin kuivaa kakkua tehnyt, en nimittäin ole niiden suurin ystävä. Joskus yläasteaikoina jonkun tiikerikakun olen tehnyt, ja sen epäonnistuttua aika täydellisesti olen niitä vältellyt. Olen vain ihan surkea leipomaan mitään helppoja perusleivonnaisia..




En sitten tiedä vaikuttiko tämän reseptin amerikkalainen alkuperä vai herkullinen nimi, tai sitten yksinkertaisesti kakun täydellinen onnistuminen siihen, että tähän kuivaan kakkuun rakastuin. Kondensoitua maitoa jäi pockyista niin paljon yli, että se oli käytettävä johonkin, ja tämä oli ensimmäinen resepti, joka osui silmiini.




Tästä kakusta levisi juuri sellainen tuoksu koko keittiöön, jonka toivoisi syntyvän aina leipoessa. Kondensoitu maito ja vaniljatanko antoivatkin kakulle ihan oman, herkullisen makunsa, johon jäi koukkuun kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta. Kakku onnistui myös rakenteeltaan, sillä se irtosi hyvin vuoastaan ja oli helppoa leikata heti lämpimänäkin.




Kesällä tämän kakun kaveriksi sopivat ehdottomasti tuoreet mansikat tuon kondensoidulla maustetun kermavaahdon lisäksi, mutta muuten esim. hedelmätkin kelpaavat.





♥ ♥ ♥



Condensed Milk Pound Cake with Condensed Milk Chantilly (Jun-Blog)


Kakku
1 cup huoneenlämpöistä margariinia
1 1/3 cup vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 cup sokeria
vaniljatanko
1/2 tl suolaa
3/4 cup kondensoitua maitoa
3 suurta kananmunaa

Kermavaahto
1 cup kermaa
2 rkl kondensoitua maitoa
1/8 tl suolaa


Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka.

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa margariini, sokeri ja vanilja vaaleaksi ja ilmavaksi vaahdoksi, n. 2 min. Vaniljatangosta saat vaniljansiemenet halkaisemalla tangon ensin pituussuunnassa kahtia, ja sitten vetämällä siemenet pois terävällä veitsellä. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa tasaiseksi. Siivilöi jauhot joukkoon ja vatkaa mukaan. Vatkaa vielä munat yksitellen taikinaan.

Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti, kunnes pinta on kullanruskea ja kakun sisään työnnetty tikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa kakku.

Anna kakun vetäytyä mielellään yön yli jääkaapissa ja tarjoa kondensoidulla maidolla makeutetun kermavaahdon ja tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Chocolate Covered Pocky Sticks

Tällä kertaa pieni kurkistus japanilaiseen keittiöön, sillä nyt on japanilaisten pocky sticksien vuoro. Pocky Sticksit ovat siis ohuita keksitikkuja, jotka kuorrutetaan esim. mansikan tai suklaan makuisella kuorrutteella. Suomesta näitä ei juurikaan saa, mutta onneksi kaikkea voi aina leipoa omassa keittiössä!




Olen kerran maistanut ihan valmiita japanilaisia pocky sticksejä, mutta nämä voittavat ehdottomasti valmiit. Ihan yhtä nättejä ja tasaisen pyöreitä tikkujahan ei käsin pyörittelemällä saa, mutta toisaalta kotitekoiset herkut saavat näyttääkin kotitekoisilta. Ja samalla myös herkullisemmilta. :)




Taikina oli tosi mukavaa ja helppoa työstää, mikä onkin aika välttämätöntä tällaisessa reseptissä. Aikaa tikkujen pyörittelyyn saa kuitenkin kulumaan ihan niin paljon kuin vain jaksaa, minkä lisäksi vielä kuorruttaminenkin vie aikaa.




Pelkistä tikuista tuli niin ihanan makuisia, että ne ovat melkein parempia ilman suklaakuorrutusta. Vaikka paksu kerros suklaata pockyjen päällä kuulostaakin houkuttelevalta, peittää se vähän itse keksin makua. Valko- tai maitosuklaa voisivat sopia näihin ehkä paremmin.

 
 


♥ ♥ ♥



Chocolate Covered Pocky Sticks (Jun-blog)
36 kpl


1/4 cup kondensoitua maitoa
2 rkl vettä
1 cup vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1/8 tl kardemummaa
1/8 tl suolaa
55 g huoneenlämpöistä margariinia
kevyesti vatkattu valkuainen

100 g tummaa suklaata
30 g maitosuklaata


Sekoita vesi kondensoituun maitoon. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri, kardemumma ja suola keskenään. Vatkaa pehmeä margariini kuivien ainesten joukkoon niin, että seoksesta muodostuu pientä, tasaista murua. Lisää kondensoitu maito joukkoon samalla vatkaten, ja vatkaa kunnes taikina on tasaista. Kääri taikina esim. kelmun sisään 3 cm paksuksi levyksi ja anna jähmettyä jääkaapissa 20 min.

Jaa taikina neljään osaan, ja jokainen osa vielä kahdeksaan osaan. Pyöritä yksi taikinapallo kerrallaan n. 25 cm pitkäksi ja 0,5 cm paksuksi pötköksi ja aseta leivinpaperille 1 cm välein. Jäähdytä valmiita tikkuja jääkaapissa 10 min. Voitele jäähtyneet tikut kevyesti vatkatulla valkuaisella ja paista 160 asteessa kullan ruskeiksi, n. 25 min.

Sulata suklaat pienessä kulhossa (tai temperoi se halutessasi), ja nostele sulaa suklaata jäähtyneiden pockyjen päälle jättäen toista päätä hieman kuorruttamatta. Valuta ylimääräinen suklaa pois ja pyyhi halutessasi pohja kulhon reunaan. Anna jähmettyä ritilällä tai voipaperin päällä.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Anzac Cookies

Australialaiset Anzac cookiet ovat oikeastaan parempi versio kaikkien tuntemista kauralastuista, joihin ainakin itse olen kyllästynyt jo ajat sitten. Näiden maussa ja rakenteessa on vain sitä jotain, joka kauralastuista jää joka kerta puuttumaan, mutta silti aivan yhtä helppotekoisia.




Cookiet jäävät paksummiksi ja pehmeämmiksi, mutta samalla rapeammiksi kuin monesti sitkeät kauralastut. Näiden pitäisi myös säilyä aika hyvin, sillä näihin ei laiteta kananmunaa. Omakohtaista kokemusta näiden säilyvyydestä ei kuitenkaan ole kuin parilta päivältä..





Ekan kerran näitä tehtyäni tuli todettua, että on toisaalta ihan hyvä, että tällaisia sählääjiä kuten minä löytyy. Kuka muuten saisi näin yksinkertaisia ja helppoja ohjeita epäonnistumaan? Luin siis ohjeen väärin ja laitoin rasvaa puolet liian vähän. Mutta ihmeen nopeasti cookiet silti purkistaan hävisivät.




Käyttämääni ohjeeseen laitetaan vain tavallista, valkoista sokeria, mutta olen myös kokeillut korvata puolet siitä fariinisokerilla. Cookiet saavat näin paljon enemmän makua ja niistä tulee ehkä jopa vähän pehmeämpiäkin.





 
♥ ♥ ♥



Anzac Cookies (Martha Stewart)
n. 36 kpl


2 cups vehnäjauhoja
2 cups kaurahiutaleita
2 cups sokeria
1 cup kookoshiutaleita
220 g margariinia
2 rkl vaaleaa siirappia
3/4 tl ruokasoodaa
1/4 cup kiehuvaa vettä


Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja kookoshiutaleet isossa kulhossa keskenään ja nosta sivuun. Sulata margariini siirapin kanssa. Liuota sooda kiehuvaan veteen ja sekoita rasvaseokseen. Sekoita rasvaseos kuivien aineiden joukkoon, kunnes taikina on tasaista.

Pyöritä taikinasta halkaisijaltaan n. 4 cm palloja ja aseta ne leivinpaperille 5 cm matkan päähän toisistaan. Litistä palloja hieman kämmenellä. Paisa 175 asteessa kullanruskeiksi, n. 15 min. Muista, että cookieiden tulee jäädä pehmeiksi! Anna jäähtyä vähän aikaa pellillä ennen ritilälle siirtämistä.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Onni 1 v. - kakku hevoselle

Onni vietti synttäreitään 13.5. ja pitihän tuon mahtiponin oma synttärikakkunsa tietysti saada. Joskus pikkuisena heppahöperönä muistan nähneeni hevosille tarkoitettujen kakkujen reseptejä, ja toivoneeni niitä päästä toteuttamaan. Ajattelin että kerrankin voisi tehdä kakun jonka itse päivänsankari voisi syödä. :)

 

Eli vähän erilainen kakku tällä kertaa, jos tuota nyt kakuksi voi kutsua. Olisin niin halunnut päästä ihan oikeasti leipomaan jotain, mutta ohjeita ei oikeastaan löytynyt.. Vinkkejä saa laittaa, jos jollain on enemmän kokemusta!

Kakkua varten kuivatin pienen, revittävän ruisreikäleivän, jonka väliin laitoin porkkanoita ja hunajaa. Päälle sitten vielä pursottelin sokerikuorrutteella Onnin nimen.


 
 


Ja kyllähän Onni-possumme kakusta tykkäsikin. Syömiseen vain meni ihan hyvin aikaa, vaikka pienen kakusta teinkin. Mutta onhan tuo Onnin suukin vielä aika pieni. :)

Nyt onkin sitten herkuteltu joksikin aikaa tarpeeksi!






♥ ♥ ♥



Kaivelin vähän kuvatiedostoista Annin ottamia kuvia Onnin ekalta vuodelta, ja onhan poni vuodessa muuttunut! Tuollaisen pikkuvarsan kasvamista on vain niin ihana seurata. :)



Onnin emää käytiin vielä edellisenä päivänä tuon jättimahansa kanssa kuvailemassa :)


Onni ekana päivänä